Εκδηλώσεις

Δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης

By 28/09/2015 13 Ιανουαρίου, 2020 No Comments

«Υπό το φως του Παρθενώνα»

Ο Σύλλογος Άρτεμις, ως οικοδεσπότης του 31ου Histiocyte Society Meeting, προσέφερε ένα δείπνο καλωσορίσματος στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, πολλοί εκ των οποίων επισκέπτονταν τη χώρα μας για πρώτη φορά. Η βραδιά αυτή, δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια, αλλά και την ευγενική οικονομική υποστήριξη, των Φίλων και Μελών του Συλλόγου.

Ο κ. Σίμος Παληός είναι Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου και σταθερός αρωγός μας, επί σειρά ετών. Μέσω των προσωπικών του επαφών, καταφέραμε να έχουμε στη διάθεσή μας το Μουσείο της Ακρόπολης, με πολύ ευνοϊκούς όρους και να πραγματοποιήσουμε εδώ την εκδήλωση, σε ώρες που ήταν κλειστό για το κοινό.

Η βραδιά ξεκίνησε με ξενάγηση σε όλους τους ορόφους. Οι προσκεκλημένοι μας, περιηγήθηκαν στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μουσείο, που έχει ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου, συνοδευόμενοι από επαγγελματίες ξεναγούς. Από τις αντιδράσεις των συνέδρων, τα χαμόγελα και τα σχόλια που λάβαμε, είμαστε σίγουροι πως απόλαυσαν την εμπειρία.

Το κτίριο δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο και να θαυμάσουν τα γλυπτά του ιερού βράχου από όλες τις πλευρές, κάτι που σε «παραδοσιακούς» εκθεσιακούς χώρους δεν ισχύει. Η τελειότητα των εκθεμάτων, ακόμα και στην πίσω, συχνά αθέατη όψη τους (πολλά επρόκειτο να τοποθετηθούν ψηλά, πάνω σε αετώματα όπου θα ήταν αδύνατον να δει κανείς την πίσω πλευρά), προκαλεί δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες, ιδιαίτερα όταν τα βλέπουν από κοντά για πρώτη φορά.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, οι καλεσμένοι μας προσήλθαν στο χώρο του εστιατορίου, στον δεύτερο όροφο. Στα τραπέζια τους περίμενε ως μικρό σουβενίρ ένα αντίγραφο τετράδραχμου νομίσματος του 297 π.Χ., με το Μέγα Αλέξανδρο στην πρόσθια όψη και τη Θεά Αθηνά στην πίσω όψη.

Τις ομιλίες άνοιξε ο Νικόλας Κοντογιάννης, που απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας μια ευχάριστη βραδιά. Ελπίζω να απολαύσετε το συνέδριο, εδώ, στην Ελλάδα. Σας εύχομαι καλή τύχη, κατ’ αρχήν στην θεραπεία των ασθενών και εν συνεχεία στην εύρεση της θεραπείας για την LCH, την Ιστιοκύττωση. Σας ευχαριστώ».

Ακολούθησε η ομιλία του κύριου Απόστολου Κοντογιάννη, που καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους επιστήμονες, τους φίλους και τους χορηγούς μας και στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους τρεις σημαντικούς ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας το 2015. Προβλήθηκε ένα βίντεο αφιερωμένο στη μνήμη του Dr. Arceci, με αποσπάσματα από μία συνέντευξη που είχε δώσει το Μάιο, στον Γιάννη Κοντογιάννη, πιθανόν, η τελευταία συνέντευξη του Robert Arceci.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Histiocyte Society, Dr. Rodriguez-Galindo, του Dr. Maarten Egeler, που μίλησε για τον άνθρωπο Arceci και της Dr. Jennifer Picarsic, που μίλησε για τη Marian Malone. Εάν επιθυμείτε να ακούσετε τις ομιλίες, μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το βίντεο της βραδιάς πληκτρολογώντας «Artemis Histio» στη μπάρα αναζήτησης στο YouTube. Η νέα μας συνεργάτης, Έλλη Ντούτση, έφτιαξε ένα καλαίσθητο βίντεο από τη βραδιά στο μουσείο.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε το δείπνο και πριν σερβιριστεί το επιδόρπιο, απολαύσαμε το κουιντέτο εγχόρδων «Arco Continuo», ευγενική προσφορά της κυρίας Δομνίκης Παπαθανασίου και της εταιρείας της Concerts & More. Το κουιντέτο αποτελούν οι μουσικοί: Νίκος Μάνδηλας (βιολί), Αναστασία Μηλιώρη (βιολί), Κωνσταντίνος Γούζιος (βιόλα), Μυρτώ Γούζιου (βιολοντσέλο) και Δημήτρης Καμαριανάκης (κοντραμπάσο). Οι εξαιρετικοί αυτοί μουσικοί, ερμήνευσαν έργα των Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Rossini, Strauss και του Νίκου Σκαλκώτα.

Η μουσική δυνάμωσε την εμπειρία στο χώρο και οι παρευρισκόμενοι έμοιαζαν μαγεμένοι. Όταν συζητούσαμε το πρόγραμμα με την κυρία Παπαθανασίου, είχαμε προτείνει κάποια από τα αγαπημένα κομμάτια του Dr. Arceci, κάτι που ενέτεινε τη συγκίνηση.

Ο αρχικός προγραμματισμός της βραδιάς, περιλάμβανε μουσική από τον Μαέστρο Ρομπέρτο Σολντατίνι που τον γνωρίσαμε μέσω του κύριου Στάθη Τοπούζογλου, το 2013, όταν είχε συμμετάσχει στη φιλανθρωπική βραδιά για την Ιστιοκυττάρωση «Together we will find a cure», στην εταιρεία Prime Marine. Δυστυχώς, ένα ατύχημα που του προκάλεσε ένα κάταγμα στο χέρι, δεν του επέτρεψε να είναι κοντά μας. Κατά μία έννοια όμως ήταν, γιατί ο κύριος Σολντατίνι που κάθε καλοκαίρι ταξιδεύει από την Ιταλία στα νησιά του Αιγαίου με το ιστιοφόρο του, παρέα με το βιολοντσέλο του, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μουσική της Θάλασσας – Αιγαίου Νότες» και αφιερώνει μέρος των εσόδων στο Σύλλογο Άρτεμις. Το βιβλίο εκδόθηκε στην Ελλάδα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά με την ευγενική χορηγία του κύριου Τοπούζογλου και προσφέρθηκε ως δώρο σε όλους τους προσκεκλημένους μας. Έτσι θα έχουν τις εικόνες της «αντίστροφης Οδύσσειας» του Μαέστρου μαζί τους, επιστρέφοντας στις χώρες διαμονής τους.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, να βρίσκεται κανείς ανάμεσα σε διακόσιους, σχεδόν, από τους διαπρεπέστερους επιστήμονες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα. Προτάθηκε μάλιστα από τον κύριο Κοντογιάννη η συνάντηση να πραγματοποιείται στην Ελλάδα κάθε πενταετία και ίσως το δούμε να πραγματοποιείται!